LOBANI
- parel onder de juweliers -
VEELGESTELDE VRAGEN
- antwoorden op veelvoorkomende vragen -
Hoe verzorg ik mijn parelsieraad het best? Hoe ontstaan parels? Waarom is een parel heel duurzaam? Hoe herken ik een 'echte' parel? Hoe groot is de kans dat ik zelf een parel vind in de vrije natuur? De antwoorden op deze vragen en nog veel meer vind je op deze pagina. Staat jouw vraag en of antwoord er niet tussen? Je kunt altijd contact met ons opnemen! Wij helpen je graag!

VEELGESTELDE VRAGEN
​
Hoe verzorg ik parels?
Parels worden nóg mooier als je ze direct draagt op je huid. Het vet op je huid beschermt de parel en daardoor gaat de parel extra mooi glanzen. Maar pas op! Parels kunnen niet goed tegen parfum, make-up en water.
Wil je je parels weer mooi laten glimmen? Neem je sieraad dan voorzichtig af met een vochtige doek.
Zorg ervoor dat je parelsieraad niet nat wordt. Dit is slecht voor de parels en het draad.
Draag jij je sieraad vaak? Laat het dan eenmaal per jaar opnieuw knopen. Bij het knopen wordt na elke parel een knoopje gemaakt, zodat de parels elkaar niet raken. Zo blijven ze langer mooi! En niet onbelangrijk, als je draad breekt verlies je slechts 1 parel!
Wat is een gekweekte parel?
Een gekweekte parel, ook wel cultivéparel genoemd, wordt door parelkwekers in een meer (zoetwaterparel) of in de zee (zoutwaterparel) gekweekt. Dit gebeurt sinds 1920 vooral in China, Japan, Australië en Indonesië.
99% van de huidige parels op de markt zijn gekweekte parels.
Het kweken van parels heeft tijd nodig. Ten eerste moeten de mosselen of oesters volwassen worden. Dit duurt drie jaar. Dan wordt de mossel of oester ‘geopereerd’ en wordt er heel voorzichtig een kern ingebracht. Daarna moet de parel groeien. Zoetwaterparels zijn heel sterk en kunnen wel 30 parels per keer (dit proces duurt drie tot zeven jaar) kweken in hun schelp. De zoutwaterparel oesters zijn veel gevoeliger en kunnen maar één parel per keer kweken. De oesters en mosselen worden tussen roosters geklemd en in het water gehangen bij een parelboerderij. Mosselen en oesters kunnen een aantal cycli meegaan. Daarna worden de schelpen niet weggegooid. Ze worden, na vermaling, gebruikt voor bijvoorbeeld de aanleg van wegen. Het vlees wordt gebruikt voor diervoeding en kunstmest.
Hoe ontstaat een gekweekte parel?
In 1896 ontdekte een Japanner dat wanneer je een stukje weefsel in een mossel of oester stopt, dit ervoor zorgt dat er een parel ontstaat. Het ingebrachte stukje veroorzaakt irritatie en dit zorgt ervoor dat er laagjes parelmoer om het stukje gemaakt worden. Dit wordt uiteindelijk een parel.
Waarom is een gekweekte parel duurzamer dan een andere edelsteen?
De parelkweek kan zonder restproduct. Na gebruik worden ze namelijk niet weggegooid. Tijdens de kweek van parels worden de oester- en mosselschelpen regelmatig schoongemaakt. De kwaliteit van het water en de temperatuur worden nauwlettend in de gaten gehouden. Parelkwekers zijn zich dan ook heel bewust van het milieu en doen er alles aan om het water waarin de parels moeten groeien zo schoon en zuiver mogelijk te houden. Parels zijn daarnaast de enige organische sieraden die door de natuur zelf gemaakt worden. Hierdoor is het kweken van parels duurzamer dan de productie van elke andere edelsteen.
​
Kan ik een afspraak maken om langs te komen?
Jazeker! Graag zelfs! Je kunt mailen naar yvonne@lobani.nl of bellen naar 06-53262696. Dan bespreken we samen de mogelijkheden en maken we een afspraak. Vaak kan ook veel per mail, foto’s, post en/of (telefonisch) overleg besproken worden. Maar als je liever langskomt met je sieraad, ben je altijd welkom!
​
Kan LOBANI kijken of mijn parels echt zijn en mijn sieraad taxeren?
Ja dat is geen probleem. Je kunt bij LOBANI terecht voor een parelcheck. LOBANI bepaalt dan de echtheid, het soort parel en geven een richtprijs van de huidige waarde. Een taxatierapport kost € 50 per A4 en 5% van de getaxeerde waarde.
​
Hoe komt het dat niet alle parels dezelfde kleur hebben?
Parels kunnen alle kleuren krijgen die voorkomen in de schelp. Het parelmoer bepaalt de kleur. Soms worden parels kunstmatig bewerkt om ze te kleuren. Dit wordt altijd apart vermeld.
